Bir kişide boya göre sağlıklı kabul edilen kilodan daha fazla kiloya sahip olmak şişmanlık (Obezite) için genel kabul edilen tanımdır. Ama esasında tıbbi olarak doğru bir tanım değildir. Bu tanım bize kişinin kilo fazlası olduğunu gösterir, obez olduğu anlamına gelmez. Obezite kişinin vücudunda çok fazla yağ dokusu olması demektir. Çünkü kilo kas dokusu, kemik dokusu, vücuttaki ödem ve yağ dokusunun toplamından oluşur. Kişinin gerçekten “obez” kabul edilmesi için vücuttaki yağ dokusunda fazlalık olması gerekir.
Tıbbi olarak obezite tanı ve izleminde kullandığımız temel kriter BMİ (Vücut Kitle Endeksi) tanımının baştan hatalı olduğunu itiraf etmiş olduğumun farkındayım ama daha iyi bir sınıflama yöntemi bulununcaya kadar BMİ ile yağ kitlesi analizini izlemek bize yardımcı oluyor.
Şişmanlık zaman içinde harcayabildiğiniz kaloriden fazlasını tükettiğinizde ortaya çıkar. Bu denge genetik yapınızdan, yeme alışkanlıklarınızdan, fiziksel aktivitenizden ve stres düzeyinizden etkilenir.
Obezite şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp krizi, beyin kanaması, uyku apnesi hatta kanser riskinizi ciddi olarak arttırır. Kilonuzun %10 unu kaybetmeleri bu riskleri ciddi olarak azaltır.
BMİ (Vücut Kitle İndeksi) nedir??
Kişinin ağırlığının kilogram cinsinden değerinin boyunun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanır. Bu sayede vücut yağ dokusu hakkında sadece kilo değerinden daha gerçekçi bir bilgi verir.
Eğer
BMİ değeriniz <18,5 ise düşük kilolusunuz yani aşırı zayıfsınız
BMİ değeriniz 18,5 - 25 arasında ise normalsiniz
BMİ değeriniz 25 – 30 arasında ise fazla kilolusunuz
BMİ değeriniz 30-40 arasında ise obezsiniz
BMİ değeriniz ³40 ise morbid (aşırı riskli) obezsinizs
Vücuttaki yağ dokusunun gerçek anlamda ölçülmek için
· Cilt kıvrımı ölçümü
· Biyoelektrik empedans ölçümleri
· DEXA ölçümleri
· Su altı tartımları gibi pek çok farklı ölçüm metodu ile bir arada kullanmak tedavi planlamak açısından çok daha yararlı olacaktır.